Arriveer jij?

Luister onderstaand fragment.

Blijf niet langer kijken! Kom in actie!

Voor kinderen en voor iedereen die het fijner vindt om de informatie te horen in plaats van alleen maar te lezen, scrol helemaal naar beneden!

 

Hoe meer kennis je hebt, hoe meer je voorbereidt bent voor datgene wat je moet gaan doen om ervoor te zorgen dat jij een gaatjesvrije toekomst hebt. Kennis zorgt ervoor dat de HOE makkelijker wordt. En de kans is groot dat je al heel vaak is vertelt wat je anders, beter of meer zou moeten doen bij de tandarts. Deze manier van het verstrekken van informatie noemen we voorlichting. 

 

Super handig dus! Alleen komen we er niet vaak door in beweging. Er is meer voor nodig dan het alleen maar vertellen! We hebben preventie is de volle breedte nodig. 

 

Duidelijk! Maar wat is preventie dan? Het doel van preventie is te zorgen dat mensen gezond blijven door hun gezondheid te bevorderen en/of te beschermen. Voorlichting is dus een onderdeel ervan. Dat is WAT je moet doen. Je hebt ook het HOE nodig. Hoe je moet poetsen of stokeren! Hoe je je gedrag daadwerkelijk veranderd in gezonde gewoonten. 

 

Alleen leert iedereen op zijn eigen wijze en komt ook vanwege andere redenen in beweging. Kolb, Amerikaanse psycholoog, beschrijft in 1976 zijn ideeën over leren en deelt zijn dimensies in een leerproces. Dus wat nu als jij jouw preventie aangeboden krijgt op de manier die het beste bij jou past? Dat pleit voor preventie persoonlijk gebaseerd op jouw leerstijl.

 

Daarnaast weten we uit onderzoek dat des te meer zintuigen betrokken worden bij het leerproces stof beter beklijfd. In de neurowetenschap beschrijft men dit als ‘cells that fire together wire together’. Dat is voor ons ook de reden geweest om jou onze wereld op deze manier te laten ontdekken. En we zijn dan ook nieuwsgierig hoe je dit vindt?

 

Maar wat is jouw favoriete manier? Kies hieronder de stijl die jou het beste beschrijft of doe de leerstijlentest als je niet kan kiezen.

Oplossingsgerichte leerstijl

Dat wil zeggen dat je het liefst leert door de theorie in de praktijk te brengen. Met abstracte of theoretische leerstof heb je dan ook geen enkel probleem, zolang je er maar iets praktisch mee kunt doen. Je kunt er een probleem mee oplossen of mensen helpen. Zie je van leerstof het nut niet in, dan vind je deze snel saai of onbelangrijk. Wat moet je immers met boeken als je er verder niks mee kunt? Kortom, je bent een doener én een denker. Je leerstijl heeft grote voordelen. Je blijft niet hangen in theorieën en gedachtespinsels maar doet iets met de kennis die je opdoet. Daardoor benut jij de leerstof en je opleiding optimaal.

 

Jouw motto is: 

Denken én doen!

Creatieve leerstijl

Dat wil zeggen, je leert het liefste door te observeren en je fantasie te gebruiken. Door goed naar de leerstof, andere mensen, of een probleem te kijken, kom je erachter hoe iets in elkaar steekt en in zijn werk gaat. Je gaat daarbij vooral op je gevoel af en geeft je fantasie de vrije loop. Je houdt ervan om te brainstormen over leerstof en oplossingen en bent heel creatief. Wél houd je van duidelijkheid: om iets te leren moet de leerstof voor jou concreet en helder zijn. Je leerstijl heeft grote voordelen. Dorodat je zo goed observeert zie je veel verschillende aspecten van de leerstof of een probleem. Bovendien kom je vaak met hele originele ideeën waar anderen nooit aan hadden gedacht.

 

Jouw motto is:

Geef je fantasie de vrije loop!

 

Praktische leerstijl

dat wil zeggen dat je het liefste leert door te doen. Door dingen (met je handen) uit te proberen, kom je erachter hoe iets in elkaar steekt en in zijn werk gaat. Je gaat daarbij vooral op je gevoel af, zonder meteen heel diep na te denken of te kijken hoe iets moet. Bovendien houd je van duidelijkheid: om iets te leren moet het probleem en/of de leerstof voor jou concreet en helder zijn. Met abstract of onduidelijke informatie kan je niet zo veel. Je leerstijl heeft grote voordelen. Je blijft niet hangen in gedachten of getwijfel, en bent niet bang om iets nieuws te proberen. Je bent actief bezig. Gaat het niet in één keer goed, dan probeer je het gewoon nog een keer.

 

Jouw motto is: 

Niet zeuren, gewoon doen!

Nadenkende leerstijl

Dat wil zeggen dat je het liefste leert door goed na te denken. Je gebruikt graag je gezonde verstand en houdt van redeneren. Je analyseert de leerstof aandachtig en probeert de grote verbanden er in te ontdekken. Daardoro kun je goed omgaan met afstracte en, voor anderen vaak ondudielijke, informatie. Omdat je zo slim en kritisch bent, erger je je aan slecht onderbouwde leerstof of docenten wiens verhaal neit sluitend is. Je leerstijl heeft grote voordelen. Je laat je niet verwarren door details, maar blijft oog houden voor het grotere geheel. Daardoor kun jij vaak problemen oplossen die anderen heel moeilijk vinden.

 

Jouw motto is:

Vertrouw op je gezonde verstand!

Voor kinderen luister hieronder het fragment